Naše hodnotenie rumu Naga Rum
Na prvý pohľad musím vyzdvihnúť veľmi peknú tmavo-gaštanovú farbu. Už vo vôni cítiť, že jeho postup vo výrobe, alebo spôsobe zrenia musel byť odlišný od známych juhoamerických rumov. Vôňa je veľmi jemná až nasladlo "žuvacia" s nádychom trstinovej melasy, zrelých banánov, sladkého kakaa a jemného karamelu, ktorý mi pripomína žuvacie krowky :). Slabúčko vo vôni cítiť aj zemitý nádych orieškov, ktoré pekne dotvárajú veľmi zaujímavú arómu. Radosť tento rum ovoniavať, kedže sa časom stále viac otvára. Chuť je v úvode veľmi jemná, nasladlá a komplexná, zatiaľ čo dochuť je príjemne hrejivá. Neradil by som ho priamo k sladkým, alebo dezertným rumom, ale určite patrí medzi jemne sladko-pikantné profily. Chuť je zaujímavo zaoblená a tak trochu kakaovo karamelová. Po ustúpení úvodného alkoholu ostáva na jazyku príjemná chuť prezretého ovocia a kakaa. Veľká mňamka! Za mňa veľmi dobre vyladený rum v cenovej kategórii 30 eur.
Príjemná veľmi jemne nasladlá vôňa. Náznaky melasy a korenia sú pekne vyladené. Chuť krásne jená, sladká a celkovo príjemná. Dochuť je hrejivá v celom závere. Cítiť aj jemnú pikantnosť, pričom hrejivosť ostáva v ústach dlhšiu chvíľku. Osobne by som ho radil k vyššiemu priemeru, možno až k tým lepším lepším. Ak prihliadame na cenu, tak ide o skvelý pomer, ktorý poteší aj skúsenejších "rumárov". Slušné pitie za rozumné peniaze. Určite poteší aj dámy.
Čo o rume hovorí výrobca / distribútor
Farbou tento rum pripomína medové bobule so svetločervenými odtieňmi. Prenikavou vlastnosťou je jeho korenistá až exotická vôňa. Vo vôni ucítite klinčeky, kakao, muškátový oriešok, mago, banány, cukrovú trstinu spolu s vôňou bylín. Chuť je jemná, hladká a nesmierne zvodná. Ide o komplexné chute, ktoré sa podobajú svojej vôni ale výraznejším spôsobom. Meno Naga rumu pochádza od pomenovania ázijského draka, čomu napovedá aj etiketa. Drak predstavuje strážcu krajiny a symbol prosperity a plodnosti. Naga je autentický a rafinovaný rum. Výsledný rum je zmes 2 destilácií, ktorá prebieha v severnej časti ostrova Java podľa autentických ázijských techník. Prvá destilácia sa robí pôvodnou starou kotlíkovou metódou, zatiaľ čo druhá stĺpcovou. Zrenie prebieha v drevenom sude vyrobeného z teakového dreva Jati, v ktorom predtým zrel bourbon.